top of page

Wie staat bij jou op de eerste plaats?

Zorgen, zorgzaam zijn of de redder in nood zijn, prachtige eigenschappen. Vaak komt het voort uit een groot verantwoordelijkheidsgevoel.


Verantwoordelijk omdat je er voor een ander wilt zijn. In het dagelijkse leven komt het regelmatig voor. Samenwerken met je collega’s, met je vrienden wat doen of gewoon thuis met je gezinsleden wat ondernemen.


Wanneer je steeds aan het zorgen bent omdat het nu eenmaal in je genen zit, mag je jezelf weleens afvragen of jouw zorg voor de ander nog steeds goed is voor de ander.


Het zorgen en er voor een ander zijn geeft jou een goed gevoel. De onderlinge band tussen jullie beide wordt sterker.


Die afhankelijkheid van de ander kan echter ook te groot worden, zo groot waardoor je bezorgd raakt. Van bezorgdheid naar “overbezorgd raken”. Immers je bent steeds met hem bezig om het in goede banen te leiden. Dit kost enorm veel energie. Vergeet daarom jezelf niet. Denk aan jezelf en zorg daarom voor jezelf.


Je mag jezelf daarom weleens op de eerste plaats zetten in plaats van de ander.

Doe daarom je best, succes!


Misschien helpt het wanneer je je eens afvraagt hoe de ander jouw zorg kan ontvangen en opvatten? Misschien heb je een boze reactie gekregen maar niet begrepen waarom.


Stel je eens voor dat alles voor je geregeld wordt en je hoeft je nergens druk over te maken dan zou je best lui kunnen worden, of niet? Voor korte duur best fijn, maar op langere termijn kan dit een vervelend patroon worden.


Als baby is het normaal dat je verzorgd wordt maar naarmate we ouder worden, willen we zelf dingen ontdekken. We hebben dan die ruimte nodig voor nieuwe ervaringen.

Zou dan jouw zogenaamde “goed bedoelde zorg” of “redden” hem die mogelijkheid kunnen bieden?


Ik zal je vertellen dat het irritatie gaat geven, want hij voelt zich beperkt in zijn mogelijkheden. Hij kan zich zelfs gekleineerd voelen, want hij is niet (meer) die kleine.


De mooiste zorg die je dan kan meegeven is meer afstand houden. Ook daarbij aangeeft dat je bereid bent om bij te springen wanneer jouw hulp nodig is.


…en hoe zet je dan jezelf op de eerste plaats? Heel gewoon, doe wat leuks voor jezelf!


Een mooie dag!


Een warme groet,

Wilma

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Als je wilt reageren op mijn posts dien je lid te worden. Door lid te worden ga je automatisch akkoord met de verwerking van je persoonsgegevens.

bottom of page