top of page
  • Aloor

Ik irriteer me aan jou

Bijgewerkt op: 12 dec. 2023

Misschien zeg je dat niet vaak hardop, maar denk je dat wel.


Waar kan jij je bij anderen zo aan ergeren?


Is dat grootmoedig gedrag, kleinzielig zijn, mensen die zich egoïstisch gedragen of die heel kritisch zijn? Het kan ook zijn dat mensen wat lui zijn waar je aan kan ergeren of mensen die alles beter weten of waar juist geen initiatief van uitkomt.


Zo zijn er veel eigenschappen die je misschien als niet fijn ervaart. De andere zijde is dat het juist een eigenschap kan zijn, wat een ander juist siert en jou misschien een spiegel voor houdt.


Alles wat jij als ‘negatief’ ziet, kan iets over jou zeggen. Het kan ook iets zijn wat je zelf graag zou willen, maar dat je daar niet toe in staat bent.


Het kan daarom voor iedereen verschillend zijn.

De uitspraak van Carl Jung, grondlegger van de analytische psychologie, is daarom zo pakkend. Je ontdekt hiermee zoveel van jezelf.


Bijvoorbeeld ik kan me ontzettend ergeren aan m’n gezinsleden als ze hun spullen laten rondslingeren. Ik laat het merken door herhaaldelijk te benoemen dat het weer zover is. “Wat is het weer een rotzooi in huis. Ruim nou een keer je eigen spullen op. Hoe moeilijk kan het zijn?" Het stoom komt af en toe m'n oren uit.

Het zegt natuurlijk ook iets over mij.


Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd, maar dat lukt in huis niet altijd.


Dus.... wat zegt dit over mij? Vind ik iets van de ander? Is dit de controle willen houden?

Tja....


Waar erger jij je zoal aan? Op welke plek(ken) kom je dat tegen? Is dat ook thuis zoals ik in mijn voorbeeld benoem? Iets wat je vervelend vindt van je kinderen en/of je partner? of bij anderen familieleden; je broer/zus of je moeder/vader of je schoonmoeder, maar het kan ook één van je vrienden zijn? Misschien komt het wel op je werk voor en dat je je irriteert aan een collega of misschien je baas die bepaald gedrag vertoont.

Misschien heb je gemerkt dat je het de laatste tijd steeds opnieuw tegenkomt. Dat is erggggg vervelend zal ik je zeggen, want ik spreek uit ervaring:)), maar het kan ook een teken zijn dat je het eens verder moet gaan onderzoeken.


Mocht het een te grote obstakel voor je worden, wordt het misschien eens tijd om hier hulp bij te gaan zoeken.


Lichaamsgericht werken is een manier waar we onder andere dit mee kunnen onderzoeken. Spreekt mijn website jou aan, maak eens vrijblijvend een afspraak. Ik luister graag naar jouw verhaal, loop graag een stukje met je mee om te zorgen dat we die obstakels kunnen opruimen.


Een warme groet,

Wilma
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Als je wilt reageren op mijn posts dien je lid te worden. Door lid te worden ga je automatisch akkoord met de verwerking van je persoonsgegevens.

bottom of page