top of page
  • Aloor

Het belang van het knuffelhormoon

Bijgewerkt op: 1 mrt.Het knuffelhormoon (oxytocine) dat we zelf aanmaken beïnvloedt onze hersenen en lichaam. Het wordt aangemaakt door de hypothalamus, dit is een kleine klier in de hersenen.De werking van oxytocine

Oxytocine zorgt ervoor dat we ons kunnen ontspannen en prettiger gaan voelen en het geeft een gevoel van intimiteit en verbondenheid. Het onderdrukt je angstgevoelens en uit onderzoek is gebleken dat oxytocine werkzaam is bij traumaverwerking en depressie.


Oxytocine staat vooral als weeënopwekker bekend, want het helpt namelijk de baarmoeder samen te trekken om de bevalling op gang te brengen. Ook tijdens borstvoeding, maken vrouwen het aan voor het afgeven van melk.


Mannen hebben misschien minder oxytocine tot hun beschikking, maar kunnen evenveel aanmaken bij positieve contacten.

Het knuffelhormoon
Ontdek de waarde van knuffelen

Er zijn een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je oxytocine stimuleert.


1) Muziek luisteren

Samen muziek maken en luisteren, zoals zingen in een koor of spelen in het orkest zorgt voor verbinding. Vaak komt ook nog het gelukshormoon dopamine vrij. Dopamine zorgt voor een opwekkend gevoel en het ervaren van blijdschap.


2) Je huisdier aaien

Het contact met je huisdier zorgt ook voor het activeren van oxytocine. Knuffelen met je kat of hond is daarom een aanrader.


3) Mediteren

Bij mediteren kom je even in een stand van rust. Je bent in het 'hier en nu' en het

verleden en de toekomst speelt even geen rol. Met name compassie meditatie is zeer effectief.


4) Positief contact

Een gewenste aanraking krijgen of geven. Een handdruk of een omhelzing kan er al voor zorgen dat oxytocine op gang wordt gebracht. Te weinig oxytocine kan bij intieme relaties al voor libidoproblemen zorgen. Knuffelen en strelen doet goed en zou als voorspel daarom helpend zijn wanneer één van de twee minder snel toe is aan een vrijpartij.


5) Lief zijn voor elkaar

Wat is het fijn wanneer je een schouderklopje krijgt! Bij het geven of ontvangen van een compliment weet je brein als snel het stofje oxytocine aan te maken.


Het hormoon is belangrijk om jezelf in een betere stemming te krijgen. Je wordt zachter en liefdevoller. Je raakt minder gestrest omdat het je cortisol verlaagt. Je bloeddruk daalt en bent minder overprikkelt. Het werkt bovendien bevorderend op genezing en wetenschappers ontdekten bij hogere niveaus van oxytocine een verhoogde weerbaarheid tegen verslaving. De behoefte om meer te gaan eten, het zogenaamde emo-eten, neemt af, want het lichaam komt tot rust.


Vergeet daarom niet om af en toe je oxytocine te activeren!


Een warme groet

Wilma


9 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Als je wilt reageren op mijn posts dien je lid te worden. Door lid te worden ga je automatisch akkoord met de verwerking van je persoonsgegevens.

bottom of page