top of page
  • Aloor

De kracht van onze gedachten

Bijgewerkt op: 22 feb. 2023

Ons denken heeft grote invloed op ons gedrag en gevoel. Onze gedachten gaan de hele dag door. We kunnen er volop van genieten wanneer we in een prettige omgeving zijn, maar onze gedachten kunnen ons ook op momenten tegenwerken. Ze kunnen ervoor zorgen dat we boos reageren, minder besluitvaardig zijn, ongezond veel werken of confrontaties uit de weg gaan.


Zo belde één van mijn cliënten zijn vervolgsessie af. Hij gaf aan dat ik te dichtbij kwam, maar het contact met mij niet wilde verbreken. Later kreeg ik nog een lief kaartje en waarop stond dat hij hoopte dat ik niet boos op hem zou zijn.

Een innerlijk conflict.

Hoe kan het dan dat onze gedachten zo sterk zijn?

Dit komt omdat de hersenen een neuraal netwerk hebben aangelegd en die verbinding maken met emoties. Dit is ontstaan doordat de hersenen in eerste instantie altijd in een overlevingstand gaan staan. Overleven gaat boven alles en daar zijn de hersenen op ingesteld. De hersenen maken hier een overtuiging van die voor latere situaties belemmerend werken. Alleen dat heb je pas later door.


Wanneer je een belemmerende overtuiging wilt veranderen ben je bezig om die bestaande verbinding te veranderen. Dit is iets wat niet zomaar veranderd kan worden, want er zal een nieuwe verbinding in je neuraal netwerk gemaakt moeten worden. Je hersenen hebben daar ongeveer 6 weken voor nodig om het “oude” in een nieuw netwerk om te zetten. Het kost daarom tijd en geduld om dit in je gedachten te kunnen veranderen. Belangrijk is om de focus op hetgeen te houden waar je graag verandering in wilt hebben.


Ze zeggen weleens 'oefening baart kunst' en dat geldt dus ook hiervoor "oefenen, herhalen en gestructureerd bezig zijn" deze zullen de gedachten kunnen omzetten naar datgeen wat jij wilt.Een warme groet,

WilmaRecente blogposts

Alles weergeven

Comments


Als je wilt reageren op mijn posts dien je lid te worden. Door lid te worden ga je automatisch akkoord met de verwerking van je persoonsgegevens.

bottom of page